Laptop data recovery

Als uw laptop niet start om wat voor reden dan ook of u heeft per ongeluk belangrijke bestanden verijderd en u wil deze bestanden recoveren van de laptop harde schijf, dan moet u zich er bewust van zijn dat laptop data recovery wat lastiger is omdat de harde schijf vaak moeilijker te verwijdreen is dan bij een PC. Als u de harde schijf uit de laptop heeft gehaald, kunt u hem aansluiten op een normal computer.

Zelfs in het geval van maar enkele verwijderde bestanden moet moet u de harde schijf uit de laptop halen, omdat normaal gesproken, laptops maar één harde schijf hebben. Om die reden, als u de data recovery software installeert op de schijf, kan deze software de data die u wilt recoveren, overschrijven.

De laptopschijf uit de laptop halen

Om de schijf er uit te halen moet u de laptop demonteren, wat vaak een kwestie is van diverse schroeven verwijderen, omdat laptops zo zijn ontworpen zodat de harde schijf vervangen kan worden. Kijk naar de video hieronder waarin we laten zien hoe u toegang krijgt to een harde schijf van een Dell laptop.

De laptopschijf verbinden aan een PC

Als u de laptopschijf uit de laptop heeft gehaald, verbind u hem met een PC via een usb-verbinding, een zogenaamde USB naar SATA adapter, of u verbind hem direct via de poort.

Als u de schijf succesvol heeft aangesloten op de PC, opent u Deze Computer en kijkt u of u de laptopschijf hier ziet.

Als u de harde schijf niet ziet in Deze Computer, controleer dan Disk Management. Om Disk Management te starten moet u klikken op de WindowsKey+R en typt u diskmgmt.msc. Als u de harde schijf nu ziet, heeft u waarschijnlijk te maken met een logisch probleem en kunt u proberen data te recoveren van deze schijf.

Data recovery van een laptopschijf met ReclaiMe

Om data van een laptop te recoveren, kunt u ReclaiMe File Recovery software gebruiken.

  1. Download, installeer en start ReclaiMe File Recovery.
  2. Selecteer de laptopschijf als doel voor de data recovery en klik op de Start knop.
  3. Laptop data recovery in ReclaiMe
  4. Wacht tot de software de data heeft gevonden.
  5. Controleer de kwaliteit van de recovery door bestanden te previewen.
  6. Selecteer de bestanden en/of mappen die u wilt recoveren en klik op Save.

Alle stappen op video


Als u de laptopschijf niet ziet in Disk Management, heeft u waarschijnlijk te maken met een mechanisch defecte schijf. In dit geval kunt u nog proberen de schijf drect aan te sluiten op een desktop, maar die kans op succes is klein. Bekijk de video hieronder om te zien hoe u dit doet. .

Gebruik een bootable CD

Als u de laptop niet uit elkaar wilt of kunt halen, dan heeft u een bootable CD (opstartbare CD) of een bootable USB stick nodig. Zet hier een bootable Windows versie op of gebruik een bootable Linux versie. (Dit wordt ook wel een "Live CD" genoemd).

Kijk bijvoorbeeld op de website MakeUseOf voor meer informatie over hoe u een bootable CD of DVD kunt maken.

Zodra u de CD of USB heeft gemaakt, kunt u de laptop starten vanaf deze CD/USB en daarna proberen een image te maken van de slechte harde schijf om hier later data-recovery op uit te voeren. LET OP: U moet vaak uw BIOS instellingen wijzigen om de laptop te laten starten van CD of USB.

Heeft u nog vragen?